WhatsApp ile bize ulaşın
image

İzolasyon Nedir? İzolasyon Yaptırmak Faydalı Mıdır?

İzolasyon bulunulan ortamın dış etkenlerden korunması anlamını taşır. Elektrik, ısı, ses, nem vb. akımını engelleme olarak da tanımlanabilir. Son yıllarda yalıtımın zorunlu olmasından dolayı binalara uygulanması ile ısı tasarrufu sağlanır. İklim krizi ile mücadelede önemli bir rolü vardır. Isı tasarrufunun yanında ses, nem ve elektrik alanlarında da binalara faydası bulunur.

İzolasyon binaları istenmeyen yangın, sıcak, soğuk, nem, su ve sese karşı korur. Genel anlamıyla izolasyon uygulamaları insan sağlığı, bina ömrü ve enerji tasarrufunun gerçekleşmesi için yapılır.

Gezegenimiz küresel ısınma başta olmak üzere birçok çevre sorunuyla karşı karşıyadır. Yalıtım uygulamaları giderek artan çevre sorunlarına ve azalan enerji kaynaklarına karşın tasarruf önlemi almaya yardımcıdır. Enerji tasarrufunun yanında bireylere maddi olarak kazanç sağlar.

İzolasyon uygulamaları binalarda yüzde 60 oranında enerji tasarrufu sağlar. Binaları olumsuz çevre şartlarından koruyan izolasyon, yapının daha uzun ömürlü olmasına katkıda bulunur. Kütüphane, okul, ibadethanelerde yapılan izolasyon uygulamaları ile akustik ve gürültü sorunun da önüne geçilir.

İzolasyon Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?

Binaların su, nem vb. olumsuz etkenlerden korunmasını sağlar. Binaların taşıyıcı kısımlarında bulunan demirlerin paslanmasının önüne izolasyon yaptırarak geçilebilir. Bu durum binaların ömrünü uzatır. Binalarda bakteri, küf vb. olumsuz durumların oluşmasının önüne geçilir. Sağlıklı ve bir o kadar da konforlu ortamlar oluşturur.

Günümüzde yalıtımın en çok tercih edilen çeşitlerinden birisi ısı yalıtımıdır. Isı yalıtımı ile binalarda %60’a varan tasarruf elde edilir. Bir binanın iç kısmı ile dış ortam arasındaki ısı alışverişi azaltılmış olur. Böylece günümüzde giderek azalan enerji kaynakları daha az kullanılır.

Kütüphane, okul, devlet daireleri gibi kurumlarda yapılan ses yalıtımı ile dış ortamda var olan ses kirliliğinin içeriye ulaşımı büyük ölçüde engellenir.

Binalara uygulanan su yalıtımı sayesinde nem ve su nedeniyle binaların zarar görmesinin önüne geçilir.

Yapılara uygulanan yangın yalıtımı ise oluşan yangının yayılmadan önlenmesini sağlar. Hatta yangının oluşmasını engelleyebilir.

Genel olarak izolasyon yaptırmanın faydaları enerji ve maddi tasarruf, insan sağlığını koruma, konforlu yaşam sunma şeklinde özetlenebilir.

İzolasyon Çeşitleri Nelerdir?

İzolasyon uygulamalarının birçok çeşidi vardır. Günümüzde binalarda ısı, ses, yangın, su, tesisat vb. birçok farklı çeşit kullanılır.

Isı İzolasyonu: Binalara uygulanan bir yalıtım çeşididir. İç ve dış cepheye uygulanabilir. Kış mevsiminde soğuk havanın, yaz mevsiminde sıcak havanın içeri girmesini engelleme özelliği bulunur. İnsanlara konforlu bir yaşam alanı oluşturmayı sağlar. Aynı zamanda bina ömrünü uzatır.

Ses İzolasyonu: Dış ortamdaki gürültü kirliliğinin bina içine girmesini engelleyen izolasyon çeşididir. Aynı zamanda bina içerisindeki seslerin çevreye yayılmasının da önüne geçer.

Yangın İzolasyonu: Yangın çıkmasını veya çıkan yangının yayılmasını engelleyen izolasyon çeşididir.

Tesisat İzolasyonu: Ülkemizde yeni yeni bilinen izolasyon çeşididir. Tesisatlara uygulanır. Tesisatın korozyona karşı dayanım gücünü artırır.

Su Yalıtımı: Su ve nemden kaynaklanabilecek sorunların önüne geçilmesini sağlayan yalıtım çeşididir.

İzolasyon çeşitleri kullanım amaçlarına göre tasarruf sağlamanın yanında konforlu ve sağlıklı bir yaşama da katkı sağlar.